Διατροφή

Σε σχέση με την επίδραση που έχει η διατροφή στην πρόληψη διάφορων νοσημάτων υπάρχει εκτενής τεκμηρίωση. Για παράδειγμα, περίπου 30–40% όλων των τύπων καρκίνου μπορούν να προληφθούν με μια ισορροπημένη δίαιτα, με επαρκή φυσική δραστηριότητα και με έλεγχο του σωματικού βάρους (Glade, 1999).

Αντίστοιχα, η διατροφή αποτελεί σημαντικό τροποποιήσιμο παράγοντα για την πρωτογενή και δευτερογενή πρόληψη των καρδιαγγειακών νοσημάτων (Eckel, et al., 2014; ESH/ESC Task Force for the Management of Arterial Hypertension, 2013; Kromhout, Menotti, Kesteloot, & Sans, 2002), ενώ και οι συστάσεις για την πρόληψη του σακχαρώδους διαβήτη αλλά και της παχυσαρκίας εστιάζουν πρωτίστως σε διατροφικούς στόχους, αναδεικνύοντας τη σπουδαιότητα της τροποποίησης της διαιτητικής πρόσληψης και των διαιτητικών παρεμβάσεων (Bantle, et al., 2008; Seagle, Strain, Makris, & Reeves, 2009).

Διατροφή και Υγεία

Εξίσου σημαντικός είναι ο ρόλος της διατροφής και στη διαχείριση και θεραπεία διάφορων χρόνιων νοσημάτων. Οι διαιτητικές αλλαγές αποτελούν βασικό συστατικό της αντιμετώπισης των καρδιαγγειακών νοσημάτων, του σακχαρώδους διαβήτη, της παχυσαρκίας και της υπέρτασης (Evert, et al., 2014; Jensen, et al., 2014; Mancia, et al., 2013). Οι συστάσεις προτείνουν την υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής, καθώς και την επίτευξη και διατήρηση του προβλεπόμενου για καλή υγεία σωματικού βάρους (Bantle, et al., 2008; National Cholesterol Education Program (NCEP) Expert Panel, 2002; Seagle, et al., 2009).

Επίσης, οι αλλαγές στη διαιτητική πρόσληψη έχουν χρησιμοποιηθεί και ως μέσο για τη βελτίωση των συμπτωμάτων και για τον έλεγχο των συνοδών βιοχημικών προβλημάτων διάφορων ασθενειών, όπως το AIDS, οι νευρολογικές παθήσεις (π.χ. ασθένεια του Parkinson), οι νεφροπάθειες, η ρευματοειδής αρθρίτιδα, νοσημάτων, δηλαδή, για τα οποία οι διατροφικές οδηγίες συμπεριλαμβάνονται στις συστάσεις αντιμετώπισης της νόσου, χωρίς να αποτελούν την κύρια οδό αντιμετώπισης (Adam, et al., 2003; Fields-Gardner & Fergusson, 2004; Hafstrom, et al., 2001; Hirata, Asanuma, Kondo, & Ogawa, 1992; Horstink, et al., 2006; Ikizler, et al., 2013; Kjeldsen-Kragh, et al., 1991; Pincus & Barry, 1987; Skoldstam, Hagfors, & Johansson, 2003)

Συμπερασματικά, αντιλαμβανόμαστε την σημασία της υγιείνης διατροφής στην καθημερινότητα μας. ΕΜΕΙΣ θα συμβάλουμε στην υιοθέτηση ενός νέου τρόπου ζωής!

Επικοινωνήστε μαζί μας!

Κλείστε τώρα το ραντεβού σας
ή ρωτήστε μας για να λύσουμε οποιαδήποτε απορία σας

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ

Χρυσαλλίδος 13
Ν.Χαλκηδόνα, Αθήνα
Τ.Κ. 143 43

ΤΗΛΕΦΩΝΟ
ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK